Skip to content

5 lessen uit de afgelopen jaren

Ik werk nu ruim 10 jaar bij Gave. Automatisch kijk ik dan even terug. Wat is er veel gebeurd, dat is zichtbaar. Maar ook in het stukje onder water is veel veranderd.

1. Gespiegeld worden

Door gesprekken met andersgelovigen ga je goed nadenken waar je voor staat. Je krijgt kritische vragen, wordt uitgedaagd en je kunt eigenlijk alleen maar over de kern praten. Mijn persoonlijk geloof is hierdoor positief beïnvloed, Jezus is nog belangrijker geworden voor mij. Maar ook hoe ik naar de hemel kijk is veranderd; waar alle volken, talen, culturen en landen een plek zullen hebben om God te eren!

2. De wereld komt dichtbij

Ik hou van culturen ontdekken en van reizen. Maar door om te gaan met mensen die recent naar Nederland gekomen zijn, wordt de wereld ook heel dichtbij gebracht. Ik leer spreekwoorden die ik als toerist niet zou leren. We oefenen talen waarvan ik het bestaan niet wist. Maar bovenal leer ik andere manieren om te vieren, gastvrij te zijn en vriendschappen te vormen.

3. Leven met minder

Het is een bewuste keuze dat mijn salaris lager is dan dat ik als docent zou verdienen. Het is een zegen dat er een groep mensen maandelijks in mijn werk investeert, die het dus belangrijk vinden wat ik doe. Op deze manier sta ik anders in mijn werk, al kost het me soms ook veel energie om nieuwe donateurs te vinden. Ik geloof in wat ik doe. Leven van giften is niet altijd makkelijk, maar het is wel de manier om dit werk te kunnen doen. Om jongeren te bereiken die gevlucht zijn.

4. Urgentie

Wat is carrière precies? Je kunt het enorm opbouwen, heel je leven. Totdat het stagneert op een bepaalde leeftijd, waarna je het ook mag afronden en die hele carrière voorbij is. Werken is een manier om in leven te blijven. Daarom juist wil ik investeren in mensen die ik ontmoet. Ik ontwikkel me graag en vraag me elke keer af: ‘wat vind ik belangrijk in het leven’? Door te werken bij Gave is dit echt veranderd.

5. Onrecht

Ik ben vaak met mijn paspoort over de grens gegaan. Ik ben geboren in Nederland, dus dan kan dat, waar ik ook ter wereld ben. Bizar eigenlijk. Veel van mijn vrienden hebben juist enorme beperkingen door hun officiële documenten. Mijn welvaart is onrecht. Moeten vluchten ook. Ik heb me vaak ongemakkelijk gevoeld met mijn veilige leven. Deze zegen krijg ik om uit te delen, om in te zetten voor anderen. Dat geloof ik vast. God heeft een doel met ieders leven. Gevlucht of niet.

Ik kan nog wel even doorgaan. Over hulp leren vragen, gelijkwaardigheid en over uit je comfortzone komen. Of juist over wat God doet in het leven van jongeren, waar ik dan heel dichtbij mag staan.

Ik zou zo weer de keuze maken om bij Gave te gaan werken!

Nederlanders zijn nieuwsgierig
4 tips voor een gelijkwaardige vriendschap