Skip to content

4 tips voor een gelijkwaardige vriendschap

vrienden samen

Ik heb veel hechte en gelijkwaardige vriendschappen met jongeren die gevlucht zijn. Heel normaal voor mij ondertussen. Maar ik ontmoette laatst ook iemand die zei: ‘Een echte vriendschap met vluchtelingen? Dat kan niet. Het zal nooit helemaal gelijk worden.’ Deze opmerking deed me pijn. Het kan echt anders. Ik denk dat er vier factoren een rol spelen.

Toon echte interesse

Ik vroeg iemand die al jaren in het jongerenwerk meedraait én gelijkwaardige vriendschappen heeft, wat nu het geheim was. Haar eerste reactie was: ‘Ik doe het gewoon’. Niet te lang nadenken dus, gewoon proberen. Maar, zei ze, het is vooral belangrijk hoe je naar iemand toe gaat. Ben je echt geïnteresseerd? Sta je open voor de ander, voor het ontdekken?

Durf geen doel te hebben

Wil je de ander alleen helpen? Dan heb je een plan: ik ga jou leren fietsen. Of: Ik ga jou helpen om Nederlands te leren. Het is mooi om de ander te ondersteunen. Maar als je het je alleen om het resultaat gaat, zul je amper een band opbouwen. Wanneer het doel bereikt is, is ook de contact vaak over. En andersom: als niet zo vlot met dat fietsen of Nederlands leren, kun je teleurgesteld raken. Als vriend is het fijn om samen te zijn, ook als iets in het leven niet lukt.

Stem het communicatiemiddel af

Een Palestijnse vriend reageerde niet echt op mijn appjes. Ik vroeg hem waarom. Hij wilde liever bellen, zei hij. Dat was even wennen voor me, want ik vind appen wel zo effectief. Maar, dacht ik, het draait om de vriendschap. Whatsapp is maar een middel. Toen ik mijn vriend belde, reageerde hij blij: “Dit is de eerste keer dat je me belt zonder dat je iets wilt regelen. Je belt gewoon om te vragen hoe het met me gaat!”. Even wennen voor mij, maar de vriendschap is belangrijker.

Varieer met hoe je elkaar ontmoet

Wij hebben het idee dat mensen uit Midden-Oosterse culturen altijd samen willen eten. Maar een van mijn Iraanse vrienden kwam pas na het eten opdagen. Hij is gefocust op gezond eten en houdt niet van eten in een grote groep. Om met hem in contact te blijven zal ik dus iets anders moeten proberen. Een Somalische vriend nam me juist mee naar een Afghaans restaurant. Hij wilde nieuwe dingen uitproberen en weet dat ik dat ook leuk vind. Een andere Syrische jongen wil weer wandelen, omdat hij dan beter kan praten. Ik ontmoette bij Connect Us(jongerenwerk via Gave) vier vrienden, uit drie verschillende culturen die elkaars vrije tijdsbesteding gingen ontdekken. Zwemmen, vechtsport, schaken.. van alles kwam voorbij. Zo deden ze dingen die ze uit zichzelf niet zouden doen. Dus varieer, probeer wat uit en ontdek zo elkaars leefwereld!

Ik geniet van gelijkwaardige vriendschappen. Ik wil contact van mens tot mens. Niet om te helpen, maar om samen op te trekken. Die multiculturele vriendschappen gun ik ook jou. Ik blijf daarom volop investeren in vrijwilligers…? Nee, in vriendschappen tussen Nederlanders en vluchtelingen. Want in een echte vriendschap ga je vanzelf je leven delen. Ik zou niet meer zonder kunnen!

5 lessen uit de afgelopen jaren