Waarom vluchten ze naar Nederland?

familie uit syrie vlucht naar noord irak

Op het moment dat je gaat vluchten, heb je meestal geen tijd om je reis voor te bereiden. Door de oorlog wil je direct weg, bij andere dreigingen vaak ook. Maar weinig vluchtroutes zijn van begin tot eind goed voorbereid. Vaak is er gevaar, dus je wil direct weg!vrachtwagen

Mohammad uit Syrië vertelde me dat hij nog een tijdje in Griekenland gewoond heeft. Veel Eritreeërs hebben ook weken/maanden doorgebracht in Sudan of Libië. Ook dat weet ik uit verschillende persoonlijke verhalen.

De mensenhandelaren brengen je op weg, voor veel geld. Een oversteek van Libië naar Italië kan maar zo 3000 dollar kosten. Een gouden handel, die vluchtelingen. Onderweg is het onzeker. Overleef je het wel? Krijg je wel eten? Zou je jouw papieren terug krijgen? Wordt je verkracht of beroofd?

Mohammad vertelde me dat hij in Griekenland pas had nagedacht over de landen in Europa. Hij was aardige Nederlanders tegen gekomen, dat leek hem wel een prettig volk. Vandaar zijn doortocht.

Veel mensen willen naar Scandinavië, daar is ruimte en goed beleid. Als je onderweg wordt opgepakt, omdat je bijvoorbeeld zwart reist in het openbaar vervoer, dan kan je ook in een ander land stranden. Daar kom je dan, via de politie, alsnog in het AZC.

Een van de andere jongens vertelde me dat hij illegaal met een vrachtauto mee is gereden. Niet tussen de bagage, maar vastgeklemd aan de onderkant. Zichzelf uren vasthouden, anders zou hij alsnog op de weg komen. Waar je dan heengaat weet je niet precies.

Nederland wordt in veel gevallen niet uitgekozen door de vluchteling, veel mensen belanden hier. Het zou jou ook kunnen overkomen. Geniet van de vrede hier en deel die uit..


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.