Waar komen ze vandaan?

landkaart van syrië

Regelmatig krijg ik een vraag hoe het nu precies zit. Hoelang zit de gemiddelde asielzoeker in het AZC? Waar komen de meesten vandaan?

syrie
de puinhopen van Syrië

Door de huidige media weet je vast wel over de onrusten in Syrië en de taliban in Afghanistan. Elk land heeft zijn eigen situatie. Als je nu uit Syrië vlucht, mag je meestal vrij snel blijven. Binnen een paar maanden weet je of je status krijgt, of niet. De oorlog is daar zo heftig en het land is verwoest. Mohammad uit Syrië vertelde dat hij liever niet terugging voorlopig. “Als de oorlog voorbij is Jaap, dan duurt het nog 10 jaar voordat het land is opgebouwd. Ik hoop dan al getrouwd te zijn en kinderen te hebben. En hard te werken natuurlijk”.

Als mensen uit Armenië komen is het moeilijker. De dreiging is daar een stuk minder duidelijk, ook minder goed te bewijzen. Ik ken dus ook veel Armenen die al jaren in het AZC wonen. Een goede vriend heeft zelfs 8 jaar in onzekerheid in een AZC gezeten, voordat zijn gezin wist dat ze mochten blijven. Moeilijk voor die ouders om, na zoveel stress, goed in de maatschappij terecht te komen. Gelukkig is dat voor de kinderen anders. Nu er een huis is, hebben ze veel motivatie om iets te gaan bereiken in hun leven.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En ach, ik weet dat over een jaar dit weer heel anders is. Als er ergens een oorlog uitbreekt, gaan mensen op de vlucht. Als de regering een nog strakker beleid gaat voeren, zullen bepaalde culturen niet meer naar ons land kunnen komen.

Of iedereen in Nederland moet blijven? Nee, dat denk ik niet. Maar laten we wel humaan zijn tegen iedereen die we tegenkomen. In eigen land of tijdens de vlucht hebben ze al genoeg meegemaakt. Uit de cijfers blijkt dat Nederland in verhouding niet veel vluchtelingen opvangt. We zijn een middenmoter. Of Nederland vol is? Nee, dat denk ik niet.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.