Waar je geboren bent.

Best bepalend, waar je geboren bent. Voor mij was dit een ziekenhuis in Rhenen, die nu niet meer bestaat. Mijn familie komt uit een dorpse omgeving, ik ben degelijk christelijk opgegroeid. Dit heeft me zeker gevormd tot wie ik nu ben! Wel eens over nagedacht welke invloed je geboorteplek – en omgeving waarin je opgroeit- heeft?

Zo woont veel familie van mij in de Betuwe. Een mooie omgeving, zeker ook in de lente. Totdat het water hoog kwam staan(1995), de Betuwenaren niet in hun huis mochten blijven en geëvacueerd moesten worden. Een probleem wat je niet hebt als je op dat moment in een andere provincie opgroeit, omdat je daar nu eenmaal geboren bent en/of opgroeit.

Als je dit wat groter bekijkt, heb ik nooit nagedacht om te emigreren. Nederland biedt me allerlei kansen, wel vind ik het leuk om andere culturen te ontdekken. Ook mijn familie blijft grotendeels in de omgeving van die dorpen wonen, een aantal verhuizen naar een andere regio in Nederland. Dit heeft niks te maken met politieke druk, of omdat ze een mening hebben die lokaal niet geaccepteerd is.

Nederland is een mooi land om te wonen toch?

Dit jaar, op 5 mei, vieren we de 75 jarige vrijheid. Ik ben er blij mee. Trots voel ik niet echt, want ik heb er niet echt iets voor gedaan. Ik denk direct aan veel van mijn vrienden. Die de vrijheid in hun land niet kennen. Ze zijn op de verkeerde plek geboren, in een ongelukkige situatie terechtgekomen. Die keuze hebben ze niet, net als jouw keuze waar je geboren bent niet door jezelf gemaakt is.

De plek waar je opgroeit, vormt je. En ik ben dankbaar voor een land met democratie, meningsvrijheid en vrijheid van geloof. Ook al heb ik er niks voor gedaan om dit zo te krijgen. Deze zegen kan ik wel delen met anderen, die  – niet vrijwillig – uit in een onveilige, niet vrije situatie komen. Kies je voor een afschuwelijke, levensbedreigende leefomgeving? Nee, natuurlijk niet. Kies je ervoor om te moeten vluchten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *