Geef vrede door

Er is veel in het nieuws over 4 mei. Een evenement om vluchtelingen te herdenken die zijn omgekomen in de Middellandse Zee, schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Ik verbaas me over de felle reacties die ik lees!

vrijheidsduif

Herdenken. Waar doe je dat voor? Het is bizar wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Enorm belangrijk om daarbij stil te staan! De mensen die omgekomen zijn, de strijd die gevochten is, de impact die het heeft gehad op de generatie erna… Hier moeten we bij stilstaan, elk jaar!

Wat mij betreft heeft herdenken alleen zin als je het verbindt aan het heden. Anders denk je er even aan, om daarna direct weer door te gaan met het leven zoals je gewend bent. We herdenken om niet te vergeten. Maar geschiedenis is er ook om van te leren. Om te zien hoe Hitler aan de macht kwam, wat wel erg lijkt op het groeiende dictatorschap van de Turkse Erdogan.

De opluchting toen er vrede kwam, was groot. Het lijden daarvoor minstens zo heftig. Dat moeten we niet meer willen. Zuinig zijn op de vrede, dat bedenken we als we de doden herdenken. En er dan zelf iets aan doen!

De vrede is er niet zomaar. Het vraagt van ons een actieve houding. Wees bewust, maar deel ook de vrede uit! De Bijbel roept ons op om vredestichters te zijn. Het lijkt me vooral belangrijk om in gesprek te gaan met andersdenkenden, om verdraagzaamheid te hebben en door te geven aan anderen. Om samen te leven in een land vol vrede. Laten we nu strijden voor de vrede, Ook als er geen oorlog is in Nederland.

Verbinden aan vandaag, dan heeft het verleden zin. Ook al blijkt dat we vaak slecht leren van de geschiedenis. Ik juich het toe als er een herdenking is voor de verdronken vluchtelingen. Dat is het onrecht van vandaag. Of dit voortaan elke 4 mei zo moet? Dat denk ik niet. Maar laten we ons leven alsjeblieft beïnvloeden door de herdenking, elk jaar weer. Open de ogen voor het onrecht van nu en wees een vredestichter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *