Delen bij Toevlucht

Vanuit mijn ooghoek zie ik hem aankomen. Een groot stuk watermeloen heeft hij in zijn hand. Ik ben nog druk aan het appen, maar probeer dat gesprek af te ronden. Deze illegale vriend komt even delen. De rest ligt al op bed. Dus deelt hij meer dan de watermeloen.

Bij de bed-bad-broodopvang ben ik al een tijdje betrokken. Als vrijwilliger mag ik gastheer zijn. Ze welkom heten, zorgen dat er brood en beleg klaar staat en hen de volgende dag weer op tijd de straat op sturen. Een sobere opvang, maar o zo belangrijk.

10445115_773691172685287_259014392912764879_nAls ik een druipend stuk watermeloen in handen heb, komt er al snel een gesprek op gang. Over vriendschap, het leven in een AZC en wat je overdag als illegaal zoal doet. Hij heeft duidelijk nog hoop op een goede toekomst, waarin hij ook begeleid wordt door professionals. Maar dan komt zijn smartphone erbij. Hij wil me iets laten zien.
‘Weet jij Afghanistan? Daar is vandaag bom ontploft! Ik lees van achtig mensen die zijn dood en wel 300 mensen.. – hij zoekt even een woord op via google translate – verwond!’ Ik zie de pijn in zijn ogen staan.
Hij zoekt verhalen en foto’s van zijn land. Het raakt hem. ‘Deze man was bij IS’. Hij legt me uit dat in zijn land veel groepen zijn, zoals Taliban en IS. Ze vechten niet tegen elkaar, maar ook niet samen. Ik vraag me af of er nog veilige plekken zijn in Afghanistan. Dit wordt snel ontkracht. ‘Misschien in het noorden van Kabul(hoofdstad), maar als we twee maand wachten…’

We zitten zwijgend naast elkaar. Ik mag even in zijn hart kijken, al voel ik me er hulploos bij. De foto’s staan nog op mijn netvlies. Zelf heeft hij het 3x in het echt meegemaakt. Bij ons is het al geen nieuws meer, het is al tevaak gebeurd in dit land. Of het ooit nog ophoudt? Mijn Afghaanse vriend denkt van niet. Ik vraag het me ook af.

13307279_1015112751876460_7744971538081422261_nOpeens worden er cabaretfilmpjes aangezet. De pijn is genoeg geweest, de humor moet het verdringen. Een te korte lach komt door de tranen heen, om daarna nog even stil in de kamer te zitten. Het is al laat. Maar of het nog van slapen komt..

De volgende dag zie ik hem weer. Het is nog niet uit zijn ogen verdwenen. Voorlopig ook nog niet uit mijn gedachten. Wat heb je dan een Toevlucht nodig!

 

 

Toevlucht is een nachtopvang voor illegale medelanders. Door de kerken gestart, door de gemeenteraad gedragen. Als illegaal besta je niet volgens de regering. Bij Toevlucht kom je weer in het landelijk systeem en wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn. Het wordt bijna helemaal door vrijwilligers gedraaid. Het heeft overigens niks met Gave te maken. Wel met mij. Wordt ook gerust gastheer of gastvrouw!

Klik hier voor de facebookpagina van Toevlucht. En hier voor hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *