Syrisch spreekwoord

oor aanwijzen

Hoe wijs jij jouw oor aan Jaap? Toch ook niet zo? Mahdi wijst met zijn linkerhand – over zijn hoofd heen – zijn rechteroor aan. Een beetje sjacho, maar met een kleine glimlach op zijn lippen. Als puber hoor je dit niet te waarderen, natuurlijk. Mahdi wil even duidelijk iets maken.

Die week zijn we op vakantie. Mahdi, ik en nog zo’n 50 anderen. Allerlei culturen, maar vooral: tieners. En dan is een stuk lopen al snel te ver. De dagtocht is in het midden van de week. Die dag gaat alles anders, van allerlei opdrachten – fotografeer zoveel mogelijk rode deuren – tot bijbelstudie op de zandvlakte. Een mooie plek om te praten over Mozes en de woestijn, om direct erna weer spelletjes te doen met water.

Abdul loopt voorop, kaartlezen is hij gewend bij de scouting. En hij is er goed in! Gavekamp is een mooie week, ik geniet. De tieners ook, al zijn ze naar een paar kilometer het lopen zat. Behalve Abdul en een vriend, die zoeken naar herkenningspunten. Stiekem is het nog gezellig ook.

We lopen bij het middelpunt van Nederland, waar veel foto’s gemaakt worden. En dan gaat het mis. Bij het teruglopen zien de jongeren dat we op precies hetzelfde punt zijn als de eerste stop van die dag. We hebben een rondje gelopen.

oor aanwijzen

‘Al dat lopen is voor niks!’, roept er een. Gelukkig lopen we door naar de winkels, waar een blikje energiedrank veel weer goed maakt.

Dan begint Mahdi te sputteren. ‘Waarom lopen we zoveel? Hoe wijs jij jouw oor aan Jaap? Met links naar je rechteroor is toch ook niet de snelste weg? Door ons gelach kon hij zelf een glimlach ook niet onderdrukken. Bijdehand en trots kijkt hij me aan, ‘tjah, zo zeggen we dat in Syrië’. ‘Je hebt helemaal gelijk man’, zeg ik.

Het mopperen heeft niet veel zin meer, dat snapt hij ook wel. Maar zijn punt is gemaakt. Dat vele wegen naar Rome leiden, zal ik hem maar niet uitleggen. Dat is toch een beetje tegen het zere been schoppen. Snel gaat hij verder met tafelvoetbal, ik schrijf zijn spreekwoord op. Die wil ik onthouden.

 

 

 

Mijn werk met migrantjongeren mogelijk maken? Ik leef van giften en samen kunnen we dit doen! U kunt uw gift overmaken naar IBAN NL54 INGB 0006 4722 46 op naam van ‘Stg Gave tbv Jaap vd Kamp’. Of geef u op voor mijn emailnieuwsbrief (zo’n 4 keer per jaar).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.