feit: Nederland heeft een streng asielbeleid

“De discussie wordt niet gevoerd op basis van feiten, maar op basis van emotie. Veel politici hebben schetsen een doembeeld. Dat geldt misschien voor de enkeling, maar niet voor de hele groep. Ze kijken wel uit, een strafbaar feit plegen betekent dat je geen asiel meer krijgt”, zegt Tineke Ceelen in ‘Woord & dienst’.NL grens

Ik word nog wel eens rooskleurig genoemd. Te positief over vluchtelingen. Te positief over moslims. En toch hoop ik realistisch te zijn. Mijn ervaringen met hen zijn voornamelijk positief, ik zie een wil om iets te betekenen in onze maatschappij. Oké, niet bij iedereen. Maar wel bij de meesten die ik tegenkom.

Op Nu.nl stond een artikel dat een belangrijk verschil aanduidt. De cijfers spreken, de vergelijkingen met andere Europese landen ook:

Het Nederlands asielbeleid is een van de strengste van de EU-landen. De kans op een verblijfsvergunning is in vijf landen kleiner dan in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers uit 2014 van het WODC, het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, aldus de Volkskrant donderdag(4 feb 2016, red.). Landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken zijn minder streng dan Nederland.Asielbeleid loesje

Nederland staat hoog op de lijst, ondanks een groot percentage verstrekte verblijfsvergunningen. Dat komt doordat Nederland weinig ‘kansloze’ asielzoekers uit Oost-Europa en West-Afrika ontvangt. De meeste asielzoekers komen uit Syrië en Eritrea.

Vorig jaar was 32 procent van de asielaanvragen in Nederland afkomstig van Syriërs. Van alle Syriërs en Eritreeërs ontving ruim 90 procent een verblijfsvergunning.

“De vrees dat Nederland veel soepeler is dan andere landen, blijkt ongegrond,” zegt onderzoeker Arjen Leerkes in de Volkskrant. “Als je het percentage verblijfsvergunningen corrigeert naar land van herkomst en dat vergelijkt met andere landen, blijken we dus helemaal niet uitzonderlijk in Europa.”

Nog steeds komen er vluchtelingen. Mijn overtuiging is dat ze ons nodig hebben. Diegenen die mogen blijven, komen dus voornamelijk uit landen waar echt iets aan de hand is. En wij hebben niet gekozen op welke plek we geboren worden, daarom hebben we een verantwoordelijkheid. Geen recht op ons grondgebied. Als ik dit lees, dan voel ik me gezegend dat ik niet in de oorlog ben opgegroeid.

En positief? Dat blijf ik. Al mag ongewenst gedrag hard aangepakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *