Publicaties

Op verschillende plekken kan je iets lezen over mijn ervaringen met vluchtelingen. Sommige publicaties zijn nogsteeds beschikbaar om te lezen!

De volgende vier columns zijn gepubliceerd op het christelijk internet platform(cip.nl):

vluchtelingcolumn 1: Dawoed en Abdallah overleefden als bootvluchteling.
Daar zit ik. Op hun kamer, met een kop Syrische koffie. Een lekkere sterke bak, met veel suiker. Abdallah ken ik van het sporten met de jongensclub. ‘Waarom doe jij eigenlijk aardig tegen ons, Jaap?’ krijg ik gelijk als vraag. Om daarna gelijk te vertellen over zijn lange reis naar Nederland.

Klik en lees column 1 verder op CIP.nl

Aardigdoenhelptcolumn 2: Hoe aardig ben jij?

“Wat zeg je tegen zulke mensen, Jaap?”, vragen mensen mij vaak. “Het lijkt me zo moeilijk om me ze om te gaan!”. Vluchtelingen kunnen in het begin nog amper de taal. Maar de meesten willen graag contact leggen. Het begint bij aardig doen. Je houding is belangrijker dan wat je zegt.

Klik en lees column 2 verder op CIP.nl

Vier_gedachtes_vluchtelingcolumn 3: Vier gedachtes van een vluchteling in Nederland
Stel je voor dat je moet vluchten naar een land in het Midden-Oosten. Dan ben je opeens in een totaal andere wereld. Je zult een aantal verschillen direct opmerken. Andere verschillen merk je pas als je er wat langer bent. Veel vluchtelingen die naar Nederland komen hebben dat ook. Er zijn cultuurverschillen die gelijk opvallen.

Klik en lees column 3 verder op CIP.nl

column 4: Jezus in het kamp

Jezus_in_het_kampIk zie Jezus in het vluchtelingenkamp. De mensen spreken over Hem. Ze hebben het zelf gezien. Het vuur heeft al veel tenten verwoest, het enige wat ze hebben. Ik kijk om me heen. Logisch, de tenten staan dicht op elkaar. Dat zal snel branden! Bij de tent van Mohammad was de wind gedraaid, het vuur langzaam uitgegaan. God is met hem, zien de mensen.

Klik en lees column 4 verder op CIP.nl

 

 

In het reformatorisch familieblad Terdege, van eind december 2016. Klik op het plaatje om groter te zien.