Praten als het baby?


Een nieuwe taal leren is een uitdaging. Bij jongeren gaat dit vrij snel. Vaak oefenen we samen nieuwe woorden, lachen we om foutjes en vinden we grammatica ingewikkeld. Want wanneer gebruik je ‘de’ en wanneer ‘het’?

In de kerk vroeg een klein meisje mij “wanneer is de doping nou?”. Haar moeder werd gedoopt, en haar kinderen wisten een beetje wat er ging gebeuren. Bij een bijbelstudie vertelde een jonge tiener een verhaal na. “Jezus omsingelde de kinderen”, zegt ze met een serieus gezicht. Met een glimlach denk ik aan het verhaal van Jezus die de kinderen zegent. Dat je woorden nog niet helemaal goed gebruikt, hoort bij het leren van de taal toch?

Als je in Nederland komt, is het belangrijk om de taal te leren. Veel Nederlanders vergeten erbij te bedenken dat je daar wel echt tijd voor nodig hebt. En mensen met wie je kan oefenen. Vriendschappen helpen hier enorm bij, ga je ook een vriendschap aan met iemand die zoekt naar zijn/haar weg in ons land?

Ik moest er flink aan wennen in het begin. Net als veel volwassenen bij baby’s, ging ik wat harder praten. Of iets de duidelijk articuleren. Maar eigenlijk is het enige wat nodig is: praat eenvoudig en rustig, maak hele zinnen.

Een vriend wees me erop: “Door jou leer ik geen Nederlands, maar ik begrijp wel heel goed wat je zegt”.

Ook ik leer steeds beter om m’n eigen taal correct maar niet te moeilijk te spreken. Het is eenvoudig simpel!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.