Wie ben ik?

AardigdoenhelptVroeger wilde ik altijd meester worden. Na een aantal mooie jaren voor de klas, heb ik besloten om mijn onderwijservaringen anders in te zetten. Ik werk nu drie dagen per week bij stichting Gave. De komende periode probeer ik dat uit te bouwen naar meer. Omdat het thema vluchtelingen mij raakt en ik veel kan betekenen voor hen. Hoe dat zo gekomen is?

Mijn eerste ‘confrontatie’ met het primitieve leven in Afrika was tijdens een werkvakantie in Guinee-Bissau in 2007. Daar zag ik zendingswerk van dichtbij, ook had ik er contact met lokale kinderen. Samen schilderen, spelletjes spelen, helpen in een klein hospitaaltje. Vanaf dat moment werd mijn wereld een stukje groter.

gavekampNa mijn opleiding (pabo) ging ik een jaar naar Zambia. Daar gaf ik les aan de twee kinderen van een zendingsechtpaar. Ik woonde midden in het bos, ver van de grote stad. ‘s Nachts hoorde ik getrommel uit de dorpjes en op zaterdagmiddag mocht ik helpen met de kinderclub. Verhalen vertellen, christelijke liederen aanleren en zingen, soms met 200 kinderen tegelijk. Bijzonder om te doen!

In dat jaar heb ik veel bijzondere ervaringen gehad, en sinds die tijd laat zending mij niet meer los. Een van de zendelingen in Zambia zei tegen me dat ik in Nederland al moet beginnen met wat ik in het buitenland zou kunnen gaan doen.

“Jaap, als je ooit naar het buitenland gaat, ga dan in Nederland ergens goed in worden. Dan kun je dat weer gebruiken in het buitenland.”

Jaap in gesprekStichting Gave kende ik inmiddels van een jongerenkamp, waar ik als deelnemer mee ben geweest. Dit zijn ontzettend mooie kampen, met asielzoekers en Nederlandse christenjongeren. Ik besloot dan ook als leiding mee te gaan met een kamp voor 13 – 16 jarigen. Daarna bleef ik contact houden met vrienden uit andere culturen. Een van de concrete projecten die ik heb kunnen doen, is het opstarten van een jongensclub op een asielzoekerscentrum. Nu kunnen we elke twee weken sporten met tienerjongens. Zij zijn zo blij met de aandacht en de afleiding, die dankbaarheid is onbetaalbaar!

Toen ik, door de bezuinigingen, een dag minder op school kon gaan werken, ben ik bij stichting Gave gaan werken. Hier kan ik meer betekenen voor de vluchteling. Nu geef  ik presentaties en trainingen, ook coördineer ik allerlei activiteiten, bezoek vluchtelingen en help hen waar mogelijk. Mijn doel is om de vluchteling praktisch te helpen,  maar ook om te getuigen van Jezus Christus, waar mogelijk.

logo

Sinds september 2014 werk ik twee dagen bij stichting Gave, eind 2016 is dit drie dagen geworden. Het asielzoekerswerk is bijzonder om te doen, maar ook zo ontzettend hard nodig! Deze groep mensen heeft het vaak zo moeilijk; asielzoeker zijn vaak getraumatiseerd en leven in onzekerheid. Jezus zelf roept vaak op in de Bijbel om te zorgen voor de ‘weduwen, de wezen en de vreemdeling’. Het is zo belangrijk dat er mensen echt tijd en aandacht hebben voor deze mensen.

Na het trouwen zet ik me per oktober 2018 in voor het team jongerenwerk. Dit is de start van een nieuw team, waarmee we landelijk ons inzetten voor vluchtelingjongeren en jongerenwerkers die met hen te maken krijgen.

Op dit moment ben ik volledig afhankelijk van giften, voor 28 uur per week. Als mijn achterban vergroot is, kan ik per direct meer aan de slag. Er is genoeg te doen. Als christenen laten we ons soms leiden door de angst uit de media, veel vluchtelingen willen contact met Nederlanders. Daarnaast zijn er veel vluchtelingjongeren in Nederland. Ik heb een missie!

Mijn mening is niet dat elke vluchteling in Nederland moet blijven, maar wel dat hun verblijf hier humaan moet zijn. Laten we een naaste voor hen zijn, een goede buur.

Wilt u mij hier mee helpen, zodat we samen meer voor vluchtelingen gaan betekenen? Dat kan! Lees mijn nieuwsbrief, overweeg een maandelijkse gift of nodig me uit voor een presentatie in uw gemeente.

Samen staan we sterker!

Jaap

Eén gedachte over “Wie ben ik?

 • 3 januari 2017 om 21:43
  Permalink

  Beste Jaap,
  Ik las over jou en je werk in Terdege. Het spreekt mij en mijn vrouw erg aan. Ook jouw opvatting over de vluchteling en zijn/haar plaats in Nederland delen wij. Daarom willen we jouw werk regelmatig steunen, bijv. met een maandelijkse gift. We zullen dat via de Stichting Gave (dioe we ook steunen) regelen.
  Met hartelijke groet en God en Zijn genade bevolen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *