Kerst is..?

De contactpersoon vroeg me om mee te gaan, de eerste keer naar zijn huis. De dag voor kerst, even op bezoek. Nu ken ik meerdere jongens uit Eritrea en ik hou van die cultuur. Al was dit deze avond niet de hoofdreden dat ik meeging.
15747529_1273658489375591_6819678630802434576_nMet een tas vol handige spullen en een paraplu – welkom in het regenachtige Nederland – gingen we op pad. Bij vluchtelingenwerk had deze contactpersoon Bineam al ontmoet. Vanuit een woongroep gaat hij verhuizen, omdat hij pas 18 jaar is geworden. Leuk dat ik dit meemaak, omdat ik sindskort ook invalwerk doe bij zo’n woongroep van minderjarige vluchtelingen die zonder familie naar Nederland zijn gekomen. Nu zie ik de volgende stap van dichtbij.

Bineam is een positieve jongen. Hij is respectvol, zoals veel Eritreërs zijn. In zijn kamer kregen we direct thee en ik zag dat er al meubels stonden. De contactpersoon was goed op de hoogte en was liefdevol naar hem toe. Enthousiast denkt ze na over een netwerk om Daniel heen. En daar kan ik weer bij helpen. Via Gave bouw ik regelmatig een nieuw netwerk om een vluchteling heen.

Een dag later gaan we samen naar de ICF, een multicultikerk in zijn woonplaats. We vieren kerstfeest en eten met elkaar. Niet geheel toevallig is de contactpersoon er ook bij. Maar ook komt er een man op ons afgestapt, hij komt zich voorstellen.
gn1ssn3z7vkr2fdyaseyDe kerstkaart in zijn hand geeft telefoonnummers van mensen die zich over hem willen ontfermen in de kerstvakantie, hopelijk ook daarna. Na de kerstdienst besluiten we om daar nog even langs te gaan, om voor te stellen. Uit jezelf ga je natuurlijk niet zo snel bij vreemden langs. Daar zitten we dan. Bineam, de contactpersoon en ik bij een onbekende familie. Dus tweede kerstdag ga je verhuizen? (Orthodox christenen vieren kerst begin januari) En heb je ’s avonds al een plek om te eten? Hou je van spelletjes? Warm wordt Bineam onthaald. De contactpersoon, die ook nog eens mijn vriendin is, en ik zijn dankbaar voor wat er ontstaat.

Zo vierden we kerst, met een Eritreër die ik de dag ervoor voor het eerst had ontmoet. Samen naar de kerk en op bezoek bij zijn nieuwe ‘vrienden’. Als christenen ben je verbonden, ook al ken je elkaar vooraf niet.

God is goed! En dat is kerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *