Huisbezoek

Ik krijg de vraag nog wel eens. ‘mag ik bij jou thuis kijken?’. Als je uit een totaal andere cultuur komt, dan is het logisch dat je nieuwsgierig bent daarnaar. Toen ik in Zambia een jaar woonde, wilde ik ook graag weten hoe die mensen nu sliepen.

Veel vluchtelingen zijn wantrouwend als ze Nederland binnen komen. Als je uit een warm land komt, dan leven de mensen voornamelijk op straat. Enkel voor het slapen gaan ze naar binnen. In Nederland zijn de straten vaak leeg, gordijnen dicht en weinig lampen aan. ‘Ik dacht de eerste keer dat ik in een spookstad was!’, legt een Afghaan mij uit. ‘Altijd zijn de mensen binnen’.2015-02-28 11.45.57

Ik nodig wel eens mensen bij mij uit. Gastvrijheid. Dát kunnen wij leren van de warme culturen. Een afrikaan moest erg lachen toen hij wel veel dingen bij mij herkende. ‘Dit is bezem in Afrika toch?’ en ‘ik heb ook auto voor spelen, in mijn land’. We zijn wel erg verschillend opgegroeid, kom je dan achter.

Iemand bleef een keer bij mij slapen, hij mocht zelf drinken pakken uit de koelkast. Melk was favoriet, duidelijk. Maar hoe maak je zo’n pak open? Nederlanders schenken toch altijd? Op de foto zie je zijn oplossing. En ja, het werkt. Dus waarom ook niet?

Nodig gerust eens een vluchteling uit. Of een vreemde.

Gastvrijheid is mooi, je krijgt er iets voor terug.

Beloofd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *