Warme en koude mensen

“Hoe doen jullie dat in Nederland eigenlijk?”, is een vraag die ik regelmatig krijg. De jongens die ik spreek, doen veel moeite om de cultuur te begrijpen, maar het kost tijd om het te begrijpen.

mensen hart

In het azc krijgen de vluchtelingen wel een idee van Nederlanders. “Je hebt koude mensen en warme mensen, Jaap.” Met de koude mensen worden de meeste advocaten, rechters en IND-mensen bedoeld. Ze hebben alleen contact als het nodig is. Ardan vindt dit mensen die geen gevoel hebben. Ze luisteren niet naar jouw verhaal, ze willen alleen de belangrijke dingen horen. Logisch in een land waar tijd geld kost.

We mogen in Nederland wel warmer met elkaar omgaan. De jongens hebben veel vragen. Over school, over relaties, over op jezelf wonen… Als we in gesprek gaan, kunnen we juist bijdragen aan hun ontwikkeling.

Ik denk gelijk aan een Somalische vriend. Hij vroeg me hoe dat nu zat bij die christenen in Ethiopië. “Als ze klaar zijn met kerk, dan doet hun imam iets vies. Hij gooit toch plas over de mensen?” Ik kijk hem aan en vraag even door. Hoor ik dit goed? Ja, hij bedoelt echt urine. Bah. Al snel komt er een lach op mijn gezicht. “Ik ben wel eens in een orthodoxe kerk geweest, waar de bisschop aan het einde water sproeide over de mensen. Omdat ik iets langer was dan de andere mensen daar, kreeg ik veel in mijn gezicht. En ik kan je verzekeren, dit is gewoon water.” Samen lachen we hard. Goed dat hij z’n vraag kon stellen. Iedereen heeft een soort mentor nodig, denk ik. Ook ik.

Zegeningen zijn er niet om alleen voor jezelf te houden, toch? Dat geldt ook voor levenservaring of levenswijsheid. Vluchtelingen hebben ons nodig om Nederland te begrijpen. ‘Praat meer met hen dan over hen’ is een cliché dat niet voor niks cliché geworden is. We hebben warme mensen nodig om ons heen. Jij. Ik. Zij ook.

“En Jaap, als jij nu ruzie maakt met je vriendin, waar maken Nederlandse mensen dan eigenlijk ruzie over?” Met een glimlach praten we nog even verder. Van hart tot hart. Want soms wordt het meer dan een contact op het azc. Mijn ‘familie’ wordt steeds groter!

Eén gedachte over “Warme en koude mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *