Naar huis! Nieuwe familie?

De eerste keer op de snelweg. Vol verbazing wordt rondgekeken, dit zijn wel hele gladde wegen! Samen met een vriend uit Eritrea ga ik op weg naar zijn huis. Hij is er een keer geweest om een handtekening te zetten, nu zijn we met wat spullen op weg. Veel heeft hij overigens niet.

weg eritrea
De wegen in Eritrea

Onderweg vraagt hij honderduit. “Wat betekent die bord?”, of “Is autorijden moeilijk?”. Een aantal basis verkeersregels komt langs en we zijn binnen no time een uur verder.

In zijn appartement is een hoop blijven staan van de vorige bewoner. Mooi om te zien dat hij daar al vrij snel kan wonen. Ook ik heb een aantal dingen meegenomen, wat serviesgoed bijvoorbeeld. De borden en mokken die ik van anderen heb gekregen, komen goed van pas, net als linnengoed en schoonmaakspullen.

Het verbaast me soms wel wat mensen aan mij geven, onder het motto “voor de vluchtelingen”. Bij elk ding vraag ik me af of ik het zelf ook zou willen krijgen. Dingen die in slechte staat zijn, geef ik niet door. Toch zijn de asielzoekers vaak dankbaar voor de praktische spullen die ze krijgen.

Als we bij zijn huis aankomen, zie ik al snel dat het een multiculti-wijk is. Met een trotse glimlach loopt hij naar binnen. Zoals altijd doet hij elke deur voor me open, andersom mag dat niet zomaar. ‘Meneer Jaap, kijk!’, zegt hij. Terwijl hij net zo oud is, maar hij wil respect tonen. Het hoeft niet zo wat mij betreft, maar in zijn cultuur is dat heel normaal.

De meegebrachte spullen laat ik aan hem zien. Hij is erg dankbaar. ‘Jaap, jij bent als mijn vader!’ Ik kijk even vreemd, die opmerking is nieuw. Zeker vanuit de mond van een leeftijdsgenootje. Hij weet niet of zijn vrouw er nog is, ze is kwijtgeraakt onderweg. Met zijn overige familie heeft hij heel soms contact. Hij is hard op zoek naar nieuwe familie, betrouwbare mensen in Nederland.

‘Ik dank God. Jij bent mijn nieuwe familie. God stuurt iemand, en dat ben jij!” Wat ik doe, is maar iets kleins. Al betekent het veel voor hem. Ze hebben ons nodig, die vluchtelingen. Als nieuwe buurman, vriend of zelfs familielid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *