Een smartphone?!

smartphone

‘Dan vluchten ze, maar hebben ze een mooiere telefoon dan ik!’. Veel Nederlanders kunnen er niet bij. Er zijn zelfs foto’s waarbij ze een selfiestick bij zich hebben. Waarom neemt een vluchteling juist dat mee? Dat is toch idioot?

Om dat te begrijpen, zullen we ons iets meer in hen moeten verdiepen. De vluchtelingen die in de afgelopen tijd naar Europa komen, hebben weinig bij zich. Maar in ieder geval wel een smartphone.

We houden contactrtx1r834

Om met familie te kunnen praten, is een goede telefoon nodig. Eentje waarmee je makkelijk gebruik kunt maken van wifi. Zo kunnen ze bellen met Skype, Viber of WhatsApp. In veel vluchtelingkampen en/of cafeetjes onderweg is gratis wifi beschikbaar. Het is verschrikkelijk duur om naar een ander land te bellen!

Foto’s van je eigen land

Als je huis in brand staat, wat neem je sowieso mee? Jaren terug was het standaard antwoord ‘m’n fotoalbums’. Tegenwoordig is dat je smartphone. Ik heb heel vaak samen met een vluchteling foto’s bekeken vanaf de telefoon. Ook worden er nieuwe foto’s uitgewisseld met vrienden en familie.

Navigatie

Als ik op vakantie ga, dan stippel ik de reis uit. Maar wat als je moet vluchten? Dan weet je niet waar je heen gaat. Je wilt weg. En wel zo snel mogelijk! Zeker vluchtelingen die naar Nederland komen. Ons land is vaak te klein om bekend te zijn. Al weten sommigen wel hoe ons voetbalelftal speelt.  Ze gaan vaak van buurland naar buurland, om er daar achter te komen dat er al heel veel vluchtelingen zijn. De reis naar Europa is lastig, maar een goede navigatie op je telefoon helpt daarbij.

Problemen

Onderweg kom je veel problemen tegen. Wat als er een enorme prikkeldraadmuur is waar je langs moet? Dan is het handig als andere vluchtelingen je vertellen waar er een doorgang is. Hoe ze dat doorgeven? Je raadt het vast al.

De familie zit in doodsangsten. Natuurlijk kennen ze de verhalen van de boten. Van de routes bij Macedonië. Van het verdrinken, opsluiten en verhongeren. Bij een veilige aankomst wordt er daarom snel een foto gemaakt. We zijn voorlopig veilig!

 

selfi


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.