De meester leert bij..

Het werd pijnlijk duidelijk, toen de Corona uitbrak. De angst voor Oost-Aziaten. Elke Chinees-ogende persoon werd extra bekeken en verdacht, omdat er in een kleine provincie van het land een virus is uitgebroken. Ik vond dat echt stom, maar toen kwam ik erachter dat ik ook discrimineer!

Ik was verontwaardigd over hoe er gedaan werd over Chinezen. Op een beurs met high-tech bleek geen enkele bezoeker naar de Aziatische hoek te gaan. Iedere Chinees die hier geboren werd, werd opeens kritisch bevraagd. Als je weinig mensen kent uit China, dan val je misschien makkelijk terug op een stereotype. Zelfs als het kwetsend is voor de hele groep. En eigenlijk.. deed ik daar ook aan mee.verjaardag

Als meester sta ik nogsteeds voor de klas, maar nu als invaller. Jarenlang heb ik dus kinderverjaardagen gevierd. Allerlei talen komen dan voorbij, ik vind dat juist leuk. ‘Happy birthday to you’, kan natuurlijk ook in het Frans of Duits. In het Nederlands vind ik dit liedje zelfs een beetje saai. De kinderen kennen ook de Chinese versie ‘hanky, panky, shanghai’. En die heb ik vaak met ze gezongen. Tot in het begin van de Corona-uitbraak er bij mij een belletje ging rinkelen. Nog nooit had ik hier over nagedacht.

Dit is natuurlijk helemaal geen vertaling van het liedje! Ook de bijpassende gebaren erbij – andere vertalingen hebben die niet – versterken de karikatuur. En toen dacht ik ‘zou ik dit ook zingen als er een Chinees kind in de klas zou zitten?’.

Nee, natuurlijk niet. Hoe zou diegene zich voelen? Volledig onbewust was ik toch niet zo goed bezig. Voortaan zing ik dit niet meer. En denk ik even na “eert het een cultuur of zet het een groep op een bepaalde manier weg?”. Al was het onbewust, dit is wel discriminerend. Een meester leert nieuwe dingen.

Ik spreek me uit tegen discriminatie, via #datmeenjeniet. Ook wil ik laten zien hoe het anders kan. Want haat richting culturen, vluchtelingen en gelovigen wordt niemand beter van. En het is onrecht, ook in de ogen van God.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *