De belediging

trainingsdag standDit is nu precies waarom ik dit werk ben gaan doen. Aan het einde van de dag was ik moe, maar zeer tevreden. De belediging voor Syriërs nam ik op de koop toe, ook al hadden die juist ons geholpen!

Eind vorig jaar kwam de vraag bij mij of ik een trainingsdag wilde gaan organiseren, met een paar collega’s. Het was zo’n vier jaar geleden voor het laatst geweest en nu wil de stichting graag een landelijke dag voor toerusting.

Veel geregel, maar wel mooi om te doen. ‘Kijk, dit is nu echt de meerwaarde van het werken bij Gave’, bedacht ik me. Groots allerlei dingen op kunnen zetten, om veel mensen tegelijk te inspireren en enthousiast te houden.

Het werken met asielzoekers kan zorgen voor nogal wat onbegrip en teleurstelling. Veel hiervan kan voorkomen worden als je er meer vanaf weet. Wat zijn de cultuurverschillen en waarom reageert de ander zo?

Op de tafels hadden we schoenen met bloemen erin gezet, past mooi bij het thema ‘op weg met de vluchteling’. We hadden lekker Syrisch eten, de kok had heel de nacht doorgekookt om toch voor iedereen genoeg te hebben. We hoopten eerst op zo’n 130 mensen. De opkomst was echter 250 deelnemers, Gavemedewerkers en vrijwilligers niet meegerekend!

Schoenen op tafel. Ik had het kunnen weten. Een grote belediging voor de kok. Zoveel moeite gedaan en wij zetten grote bergschoenen neer. De Syrische spreker maakte dit duidelijk met een lach. Als je een verschil bespreekbaar maakt, kan je er samen om lachen. Dan is het ook niet erg meer.

Deze dag is precies waarom ik een achterban heb. Er zijn 250 mensen toegerust, die hun opgedane kennis en inspiratie weer kunnen gebruiken in de contacten die ze hebben. In gedachten zag ik ze allemaal weer over Nederland gaan. Wat een zegen dat ik dit werk doen mag. Wat fijn dat dit, via mijn achterban, mogelijk gemaakt wordt!

Eén gedachte over “De belediging

  • 16 februari 2015 om 17:34
    Permalink

    Echt gaaf om te lezen. Leuk dat er zoveel mensen mee deden!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *