Connect Us Veenendaal

“Ik wist niet dat ze zo leuk waren!”, zei Hans. Hij is een van de Nederlanders die regelmatig bij Connect Us in Veenendaal te vinden is. En het klopt. Omgaan met andere culturen is gaaf! Al leek dat de eerste avond wel anders.

Het is 1 voor half 8. De Nederlandse jongeren, die nieuwsgierig naar binnen komen lopen, kijken nog een beetje teleurgesteld. Deze avond is toch samen met vluchtelingen? En waar zijn ze dan? Een beetje onwennig kijken de Nederlanders rond. Ik probeer ze iets beter te leren kennen, maar echt gezellig is het nog niet.

Het is 1 minuut voor 8. De avond is al een half uur begonnen, maar nogsteeds komen er mensen binnendruppelen. Vooral andere culturen, die ook net zo onwennig rondkijken. Gelijk wordt het hen duidelijk, de Nederlanders waren weer eens op tijd.

 

De volgende avond zijn de rollen omgedraaid. Beide groepen hebben geleerd van elkaar, maar nogsteeds ging het mis.

 

De Nederlandse jongeren komen pas rond 8 uur binnen, lekker relaxt. De vluchtelingjongeren waren juist precies om half 8 binnen, sommigen zelfs iets eerder. “Jaap, waar zijn de andere jongens en meiden?”. Gelukkig zorgt Halli Galli ervoor dat ze de tijd weer snel vergeten zijn.

Er ontstaan steeds meer vriendschappen en ik geniet ervan. Een van de Afghaanse jongeren geeft het elke keer weer aan: “waarom zien we elkaar maar 2x per maand?”. Gelukkig komen ze elkaar nu steeds vaker tegen. Bij verjaardagen bijvoorbeeld, of in de bus naar school. Soms om samen te eten en een paar zelfs bij een bijbelstudie. Want dat kan als je vrienden bent geworden.

Ik hou van de verbinding die ontstaan is. Het is niet meer ‘ze zijn leuk’, maar ‘we hebben het leuk’! Is dat niet precies wat God bedoelt met naastenliefde?

 

 

Connect Us is een jongereninitiatief van stichting Gave. Mijn werk is het o.a. om plekken op te starten en/of te begeleiden. Hierin leef ik van giften. Steunt u mij? Dan maakt u ook dit jongerenwerk mogelijk! Ik ben hard op zoek naar nieuwe donateurs. Kijk voor meer info verder op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *