Door jouw ogen.

4 MEI – Het laatste weekend dat alles nog open was in België, was ik met een goede vriend(lees: Afghaans broertje) in Mechelen. Samen gingen we naar Kazerne Dossin, een museum over tweede wereldoorlog.

Verbaasd over de teksten, stonden stonden we stil bij de foto’s en verhalen. “Jaap, vroeger ging het precies zo als nu eigenlijk”, kreeg ik al snel als reactie.

En ook ik dacht #datmeenjeniet, er zijn politieke partijen die tegenwoordig hetzelfde verspreiden over deze groep mensen. Zoveel vluchtelingenhaat lazen we in dit museum, op posters verspreid net na de oorlog. Een oproep om niet aan vluchtelingen ter verkopen, om vrouwen en dochters te beschermen hiertegen of om vluchtelingen vooral niet te laten werken.

Maar, de oorlog zorgde er toch ook voor dat er veel mensen konden onderduiken? Dit zijn mensen, op zoek naar bescherming. Op zoek naar een plek, waar ze wél mogen leven. Iemand zoals jij of ik, maar dan ergens anders geboren waardoor er gevaar in hun leven is.

Achter elke foto op de muur zit een levensverhaal. Een zoektocht naar ‘waar mag ik wel bestaan’ en een wanhopig gevoel mede door meningen van anderen.

Broer, als je dit leest, bedankt dat we hier samen heen konden. Het is indrukwekkend om door de ogen van een migrant mee te mogen kijken.

En laten we leren van de geschiedenis. Denk aan de strijders voor de vrijheid. Onze vrijheid hebben we niet zomaar verkregen en gun de ander die vrijheid ook. Ik blijf ‘vechten’ voor deze vrede.

Dit is trouwens geen oproep om alle vluchtelingen in Nederland toe te laten, selectie is nodig. Maar wel om een ruimhartig beleid te voeren, zodat ons belastinggeld niet zit in hekken en onmenselijke opvangkampen.

The legatum prosperity index 2019 heeft alle landen geordend naar welvaart. Van de 167 landen die gerankt zijn, staan verrassend veel Europese landen in de top 15. Nederland staat op de 6e plek.

Rijkdom krijgen we, om de delen met anderen. Het is egoistisch om voor onszelf te houden. Zeker als ik me bedenk dat ik niks voor mijn eigen vrijheid heb gedaan.

#herdenken #vrijheid #4mei #kazernedorsin #België #Afghanistan #vluchteling #vriendschap #welvaart #delenmaaktjerijker #oorlog #tweedewereldoorlog #nieuwevrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *